Euronews Сега

В Беларус съдят задочно Светлана Тихановская

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съд в Минск даде ход на събеден процес срещу бившия кандидат за президент Светлана Тихановска и други ключови фигури от опозицията. Подвигнати са им задочно обвинения в различни престъпления, включително държавна измяна, екстремизъм и подкопаване на националната сигурност. Самата Тихановская е на Световния икономически форум в Давос.

 

Първо, бих го нарекла така нареченият процес, защото няма нищо с правосъдието в нашата страна. Всички тези процеси са отмъщение към тези, които са против режима на Лукашенко или против войната. Не очаквам нищо различно. Ще получа дългогодишна ефективна присъда. Съдията ще ми даде толкова години, колкото му е наредено.

Светлана Тихановская – опозиционен лидер

Прокуратурата обвинява лидерите на Координационния съвет на беларуската опозиция в организирането на масови безредици, завземане на сгради и опит за смяна на официалната власт. Обвиняемите може да получат десетки години затвор. Слушанията са при закрити врати, а Тихановская дори няма достъп до материалите по делото.

Сред другите журналисти и активисти, съдени в Беларус, са генералният директор и главният редактор на независимия новинарски портал Tut.by Людмила Чекина и Марина Золотова, ръководителите на правозащитния център „Весна“, сред които и лауреатът на Нобелова награда за мир Алес Беляцки.