Европа

Руски удар нанесе щети по православен манастир в Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 124558

Църква в една от трите православни лаври в Украйна е изгоряла след руски обстрел. Манастирът се намира в Донецка област , а това е поредна атака срещу Светогорската лавра. При предишната бяха убити трима монаси, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

 

Основната църква в Светогорската лавра - едно от най-свещените места на християнството в Украйна - е изгоряла вследствие на поредния руски обстрел. Това каза украинският президент Володимир Зеленски, припомняйки, че предишна атака е убила четирима монаси от Лаврата. 

Новините за разрушенията на част от манастира идват, докато руските сили засилват офанзивата в Донбас. 

 

В 101-я ден от пълномащабната война, в Донецка област изгоря скитът на Вси Светии в Светогорската лавра. Той се запали в резултат на руска артилерийска атака. Това не е първата атака срещу манастира. В сряда трима монаси бяха убити при руски обстрел. Богослуженията трябва да се провеждат в мазето. Ревът на артилерията и "попаденията" на руски снаряди са постоянни в лаврата.

Володимир Зеленски - президент на Украйна 

"Готови са да изпепелят всичко: православни църкви както и всичко друго в Украйна", добави президентът. По думите му, досега от началото на инвазията са били разрушени или повредени 113 православни църкви. Руските и украинските сили се обвиняват взаимно за нанесените щети по Светогорския манастир в Донецска област. 


Атаките на руските войски продължават в цялата източна част на Украйна, прехвърляйки границите на Донбас към Суми, Николаев, Запорожие и Харков. Ситуацията в Северодонецк Зеленски описа като "изключително тежка", там продължават уличните боеве. Почти целият град е превзет от руснаците, но украинската армия продължава да оказва ожесточена съпротива. Постоянни въздушни удари, артилерийски и ракетни атаки се извършват и по Лисичанск, Славянск, Мариинка, Курахове и други населени места в Донбас. 


Изстреляните по цели в Украйна ракети от Русия до неделя сутринта са били 2503.