Европа

НАТО разположи в Румъния самолети за наблюдение, ще следят руската военна активност

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Самолети на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол – АУАКС (Airborne Warning and Control System, AWACS) бяха разположени в Румъния, откъдето ще изпълняват мисии за наблюдение на руската военна активност в близост до границите на 30-членния военен съюз. Край Букурещ кацнаха 3 от самолетите АУАКС. В продължение на няколко седмици те ще бъдат базирани на летище Отопени, което е на около 200 км от източната граница с Украйна. За целите на мисията в Румъния ще бъдат разположени и 185 войници.

Това е очевидно солидно укрепване на съюзническото въздушно присъствие на източния фланг. Тези много важни части са допълнителни способности на НАТО за вече наличните сухопътни и военновъздушни сили в Румъния. От февруари 2022 г. самолетите „AWACS“ /ауакс/ изпълняват редовни патрули в Източна Европа и в Прибалтика.

Генерал Даниел Петреску, началник на Щаба на отбраната на румънските въоръжени сили

Самолетите АУАКС, които НАТО нарича "очи в небето", са част от флотилия от 14 самолета, които обикновено са базирани в Западна Германия. Те имат големи куполни радари, монтирани на фюзелажа, и могат да откриват самолети на стотици километри разстояние.

Със Системата за ранно предупреждение и контрол на въздушното пространство НАТО наистина разполага с мощна, гъвкава и разгърната способност за наблюдение на въздушното и морското пространство. Екипът ми е добре подготвен и скоро ще провеждаме мисии от Букурещ за ограничен период от време.

Бригаден генерал Стефан Нойман, командир от НАТО

Разполагането на наблюдателните самолети е във връзка с прилагането на мерки за укрепване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

„Бруталната руска агресия срещу Украйна, тези продължаващи атаки срещу гражданската инфраструктура показват, че трябва да бъдем силни. НАТО е доказала, че се е справила с това предизвикателство. Мисията, която започва в Румъния, е още едно доказателство за нашата решимост да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците“, заяви Пеер Гебауер, посланик на Германия в Румъния.

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година, НАТО засили присъствието си на източния фланг в Европа, включително чрез изпращане на допълнителни многонационални бойни групи в страните от алианса - Румъния, Унгария, България и Словакия. АУАКС също така извършват редовни патрули над Източна Европа и региона на Балтийско море, за да проследяват руски военни самолети в близост до границите на НАТО.