Политика

ГЕРБ поиска временна комисия в парламента по случая с Nexo, ДБ се съгласи

От Euronews България Euronews България

Случаят с криптобанката Nexo влиза в парламента. Депутатите решават за създаването на временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства относно дейността на платформата и свързаните с нея компании.

Предложението за създаването на комисия е на ГЕРБ-СДС, а целта да се установи извършвана ли е незаконна дейност включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпна дейност. Както и финансирала ли е криптобанката политически партии у нас. Скандалът с Nexo не спира да разпалва искри между партиите. Най-вече заради дарения от страна на служители на компанията за предизборната кампания на “Демократична България” през октомври миналата година.

„Да, България“: Даренията отговарят на всички законови изисквания, подкрепяме да има комисия

Междувременно във вторник вечерта от "Да, България" излязоха с позиция по казуса, в която твърдят, че след проверка са установили данни за дарения на 15 служители на Nexo. Общата стойност на даренията са близо 400 хил. лева за 2021 и 2022 г.

От партията посочват, че общо за двете години въпросните дарения представляват едва 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите и подчертават, че са били спазени стриктно всички изисквания на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите декларации за произход на средства. 

Контролната комисия пък е сезирана да оцени всички факти и обстоятелства, свързани със законосъобразността на даренията и дали отговарят на устава и принципите на партията.

„Ще подкрепим предложението да се създаде Временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии“, се казва още в съобщението.