Икономика

Енергийна стратегия до 2053 г.: Изпълнима ли е 30-годишната програма на служебния кабинет?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Министерството на енергетиката представи енергийна стратегия на България за следващите 30 години. В основата ѝ е предоговарянето на плана за възстановяване и устойчивост, както и няколко мега проекта , които да заменят въглищните централи. Въпреки амбициозните планове обаче не всички присъстващи на представянето останаха убедени, че изпълнението на стратегията е възможно. Георги Карамфилов с подробности по темата.

30-годишната стратегия на служебното правителство за енергетиката съдържа основно т. нар. мега проекти. Единият от тях е четири нови блока – два към АЕЦ „Козлодуй“ и два към АЕЦ „Белене“. До 2053 година, според тази стратегия, ние трябва да сме построили нова атомна електроцентрала и дори да я експлоатираме, че да стигнем и до печалба.

Друг мега проект е нефтопровод от Александруполис до Бургас. Неговата цел е да се откъснем максимално от влиянието на Русия – вече да не сме зависими от руския суров петрол.

В стратегията се обръща внимание и на ВЕИ, които са залегнали и в „Зелената сделка“, и във всички бъдещи енергийни планове на ЕС. Мощностите, които трябва да се изградят, са между 7 и 8 гигавата – отново до 2053 година. Но те няма да са основната мощност

Какви са условията за нейното изпълнение и има ли подводни камъни – вижте във видеото.