Общество

Радев знаково открива кръгла маса за енергетиката през следващите 30 години

От Euronews България Euronews България
Radev (1) Снимка: БГНЕС, архив

Проект на национална енергийна стратегия за следващите 30 години ще бъде представен днес на кръгла маса в София. Събитието ще бъде открито от президента Румен Радев.

С присъствието си държавният глава показва своята подкрепа към документа, който ако бъде приет в този парламент, ще начертае посоката на българската енергетика за следващите три десетилетия.

Във форума ще участва и служебният премиер Гълъб Донев. Министърът на енергетиката Росен Христов вече заяви, че намеренията на служебното правителство са стратегията да бъде внесена в за гласуване Народното събрание. Според него България трябва да вземе решение дали да развива ядрената енергетика или не. Стратегията предвижда да се построят четири нови ядрени блока, като два от тях ще са заместващи на пети и шести блок АЕЦ "Козлодуй", които поетапно ще бъдат изведени от експлоатация.

Министър Христов коментира, че след като бъдат извадени от експлоатация и въглищните централи, на страната ще са ѝ необходими базови мощности, защото възобновяемите източници не могат да играят тази важна роля. Друг от заложените в програмата проект е нефтопровод от Александруполис до Бургас, който да позволи на страната да се откъсне от зависимостта от руски суров петрол.