Общество

Юрист: Доброволната медиация става задължителна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Внесеният законопроект поставя повече въпроси, отколкото дава отговори, свързани с медиацията и насърчаването на извънсъдебното решаване на правни и неправни спорове.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адвокатът и медиатор Станимир Стоянов.

Медиация в България има още от 2004 г. Тя е предвидена като доброволна и извънсъдебна процедура.

 

Сега медиацията става задължителна и съдебна. Съдът ще напъти страните към центровете по медиация, където ще бъде избран медиатор за тяхното дело и те ще трябва да се разберат помежду си. Ако не го направят ще трябва да поемат разноските по тази медиация. Част от мненията са, че това допълнително ще натовари страните с разноски.

Мотивите на законовносителя са, че това ще засегне около 50 000 дела. Тези, които се предполага, че са с ниска фактическа и правна стойност. Предполага се, че страните ще се разберат с цел да намалят разходите за едно съдебно дело. Но за това не можем да бъдем сигурни. Трябва да се знае, че съдебната медиация ще съществува заедно с извънсъдебната.

Има мнения, че това ще засегне много права на гражданите като правото на защита, на справедлив съдебен процес и т.н. При медиацията страните могат и да не се споразумеят – да попишат един договор, който да не бъде признат от съда.

В България има обучени около 3000 медиатори. Сега с тези промени излиза, че аз с моята подготовка няма да съм достатъчно квалифициран да участвам в този съдебен център, а трябва да премина през допълнителен курс на обучение.

Вижте цялото интервю във видеото.