Общество

Юрист: Не виждам противоречия на промените в Изборния кодекс с Конституцията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Струва ми се, че промените в Изборния кодекс са по-скоро технически, отколкото съдържателни. Силно пресилено е твърдението, че се отнемат основни конституционни права на гражданите.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Дилиян Начев, преподавател в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Засега индикациите са, че промените ще минат през зала и ветото на президента ще бъде отхвърлено. Възможно е след това да се стигне и до сезиране на Конституционния съд. Струва ми се, че няма противоречия с Конституцията. Единственият деликатен въпрос е за новата функция на машините.

 

И двата модела на гласуване – с хартия или на машина – имат своите преимущества и недостатъци. При машинния вот много по-бързо се отчитат гласовете. В някакъв смисъл загубихме това преимущество на машинния вот, без да спечелим нещо от тези машини в новата им функция. Трябва да се отбележи от друга страна, че машинният вот налагаше един технологичен ценз пред една част от избирателите.

Честото променяне на изборните правила не спомага за изграждане на доверие у гражданите към изборния процес.

За съдебната реформа, ако изчерпим разговора с премахването на главния прокурор и то конкретно на този главен прокурор, без да променим конкретни правила например за Наказателния процес, Закона за съдебната власт и т.н. ще останем на повърхността на проблема. Първото нещо е да се направи една диагностика, за да се установят основните проблеми, след което да се набели лечението им.

 

Моето мнение, че главният прокурор досега не е доказал да притежава необходимите качества за заемането на този пост, но би било грешка просто да кажем, че махането на главния прокурор и замяната му с друг би подобрило съдържателно и съществено системата.

Добре е да има някаква предвидимост в тези процеси и те да не бъдат заложник на някакви политически, конюнктурни дебати и ситуации.

Вижте цялото интервю във видеото.