Ела в...

Ела в... Боднат, Непал (част 2)

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Вълнуващите приключения на Живко Константинов и предаването му "Ела в..." тази седмица ни отвеждат в Боднат, Непал.

Сандес ни показва мандалата, изработена изцяло и само от цветен пясък.

 

Този тип мандала се нарича Калачакра мандала, която е направил самият Далай лама от пясък преди една голяма церемония през 1954 година на това място. Като след церемонията, която е изградил с помощта на 50 монаха, изцяло от пясък, той я е разрушил и е показал колко е временен животът и всичко колко е краткотрайно. Калачакра идва от санскрит и означава Колело на живота.

Сандес, преподавател в училище за мандали около Боднат

„Посланието на Далай Лама е, че въпреки, че ние знаем, че не сме вечни, винаги водим една вътрешна война със себе си. Искаме повече власт, повече сила, повече богатство и постоянно се борим и не можем да приемем факта, че ние ще изчезнем от тази земя. Когато успеем да приемем, че ние сме за кратко на тази планета, да приемаме загубите по-лесно, да живеем по-спокойно, тогава целият свят ще постигне един мир и ще достигне до едно по-добро и спокойно съществуване!“, казва той.

Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. След смъртта му стара жена, гледачка на птици, заедно с четиримата си синове погребала останките на великия учител на мястото, където сега е гигантската могила, която самата жена въздигнала. Други казват, че ступата съдържа парче кост от скелета на Сидхарта Гаутама, историческият Буда. Около основата на ступата има 108 малки изображения на Дхиани Буда Амитабха и пръстен от молитвени колела, разположени в групи от четири или пет в 147 ниши.

Поклонниците обикалят около ступата по посока на часовниковата стрелка, завъртат молитвените барабани, като си пожелават здраве и проспреритет.

Най-добре е да се направят поне три пълни обиколки около огромната ступа. Според поверието всеки, който се поклони и обиколи с чисто сърце голямата ступа, създава добра карма, а всичките му желания ще се изпълнят. Религиозният обект приема хиляди вярващи всеки ден, които търсят защита, вдъхновение, пречистване и благословии.

Тук се намира и тибетският храм, където всички алпинисти от експедициите до осемхилядниците в Хималаите минават, преди да предприемат опасните изкачвания.

Монасите четат молитва, благославят ги и връзват връв на ръката за късмет, здраве и безопасно завръщане. Въпреки че няма да изкачваме Еверест, а ще го видим само от птичи поглед със самолет, и ние се срещнахме с тибетските монаси, за да получим благословията им, като се помолихме за добро време, слънце и безопасен полет! И така с чисто сърце и помисли сме готови за вълнуващото приключение до Еверест.

На покрива на храма се разкрива великолепна гледка към огромната ступа. Тук можете да видите как се произвеждат молитвените свещи, да си запалите такава, както и да се насладите на гледката отвисоко.

В продължение на стотици години Боднат стои като фар на будистката вяра, извисявайки се над околния град като гигантска мандала на мир и красота. На върха на ступата са всевиждащите очи на Буда. Очите на Буда са известни също като очите на мъдростта, които символизират, че Буда гледа във всичките четири посоки, което представлява всезнанието. Очите на Буда са станали и основен символ на самия Непал.

Върхът на ступата е символът на планината Сумеру, кралят на планините.

Чадърът под върха е защитник на 3-те бижута: Буда, Дхарма и Сангха.

Лотосът под чадъра е символ на състраданието и чистотата.

Тринадесетте стъпки под лотоса и над големите очи са 13-те стъпки към пълното просветление и постигането на нирвана.

А Куполът е символ на Вселената.

Синият цвят превръща гнева в така нареченото огледало, подобна мъдрост, която позволява да се виждат нещата такива, каквито са.

Белият цвят символизира превръщането на невежеството в интуитивна мъдрост.

Червеният – превръщането на желанията.

Зеленият цвят е символ на превръщането на мъдростта в така наречената мъдрост на преживяването – да се осъзнават нещата по отделно и като част от историческата последователност.

Жълтият цвят представлява трансформацията на гордостта в така наречената всепостигаща мъдрост.

Целия епизод вижте във видеото.