Ела в...

Ела в... Боднат, Непал

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Вълнуващите приключения на Живко Константинов и предаването му "Ела в..." тази седмица ни отвеждат в Боднат, Непал. 

Ще се присъединим към поклонниците в тяхната ритуална разходка около една от най-големите ступи в света, докато въртят молитвени колела. Ще разгледаме нейната изумителна архитектура и ще се разходим наоколо, където монаси се скитат между манастирите, ученици се учат да рисуват мандали, а туристи се наслаждават на гледките в ресторантите на покривите около ступата.

За непалците Боднат означава мир и спокойствие. Обектът на световното наследство винаги е оживен от посетители и поклонници от целия свят. Местните наричат ступата „Буда“, която е една от най-големите в Южна Азия и единствената по рода си в целия свят.

Боднат - най-голямата и красива ступа в Непал, известна като "Касти" (капки роса) с 4 чифта очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света. Тя е не само най-голямата, но е построена най-хармонично - външният радиус е като стена с молитвени барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път за Тибет. Много векове тибетските търговци са спирали тук за почивка и изразявали почитта си. Притокът на тибетски бежанци след китайската окупация е причина за изграждането на около 50 гомпи - специални места за медитационна практика и манастири в района. Светинята има важно значение за будистите на Тибет, затова тук от 1950 година са селищата на бежанците от Тибет.

Будисткият храмов комплекс е една от най-почитаните ступи в Непал. Намира се на около 11 километра  от центъра на Катманду. След 1979-та ступата е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.  Различните аромати на тамян правят въздуха около Боднат приятен на мирис. Атмосферата е приповдигната заради тибетските песнопения и мантри на тибетските и будистките поклонници и монаси.

Около ступата се намират няколко училища за рисуване на мандали. Концентрични диаграми, които имат духовно и ритуално значение в Будизма и Индуизма. Те символизират кръга на живота. В ученици можете да се превърнете и самите вие, като се опитате да вникнете в техниката за изобразяване на мандала.

 

Преди повече от 1000 години самият Далай Лама започва да рисува мандали, което е правил рано сутрин от пясък. С тях е организирал церемониите си и в края на деня ги е разрушавал, за да покаже, че няма нищо вечно на тоя свят! Символизирайки преходността и колко кратък е човешкият живот. Тези мандали и неговият дизайн започват да се прехвърлят от манастир на манастир и стигат чак от Тибет в Непал.

Любомир Николов, екскурзовод от туристическа агенция „Никона Травел“

Непал продължава да съхранява тази традиция и до ден днешен в това училище за рисуване на мандали продължават да изпозлват тези мандали, като имат много разклонения, хиляди мандали. Но винаги в тези мандали, основното в дизайна е един дворец в четирите посоки на света, без значение човек от коя страна се намира, той винаги може да влезе в този дворец, изграден върху цветето лотос и да вземе малкия лотос, който се намира вътре в него. Тоест да стигне до нирвана, до съвършенството и да се превърне в Буда! Има такива, които символизират колелото на живота. Те са разделени на 6 различни части. Горната символизира хората, земното и боговете и полубоговете. Долната част от това колело символизира ада, гладните призраци и демони. В средата на тези мандали обикновено изобразяват три животни: змия, прасе и петел.02:17 Всяко от тези животни, например прасето символизира лакомията, алчността. Змията – завистта. Петелът символизира желанието, страстта. Всяко животно кара хората да извършват грехове и лоша карма. Колкото повече човек взаимодейства с тези грехове, той слиза в долната част на това колело и единственият начин да се измъкне от страданието, е той да има добра карма, да върши добро и да излезе от колелото. Извън това колело, единственото нещо, което се рисува, е Буда, защото само той е успял да стигне до нирвана и да се измъкне от него, разказва още Николов.

Целия епизод вижте във видеото.