Euronews Primetime

Доц. Ангел Кунчев за грипа: Вероятно другата седмица още области ще достигнат епидемични стойности

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

При грипа динамиката на ситуацията е много бърза. Ако днес едни области са с по-висока заболяваемост, то утре може да са други. Вълната се движи от изток на запад, високи са стойностите и в Ямбол, и в Добрич, и в Пловдивско, но кога ще достигнат епидемични стойности е трудно да се прогнозира. Вероятно ще е през следващата седмица. В София нещата са по-назад във времето, защото заболяваемостта е в по-ниски стойности от останалите части на страната. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria доц. Ангел Кунчев.

При започнала грипна епидемия, огромна част от заболяванията наистина са грип. Веднъж набрал инерция, този вирус избутва всички останали. Това, което Ковид направи три сезона, го прави грипа. И сега Ковид циркулира, но не е толкова тежък. Разбира се, възможно е да се разболеете и от двете едновременно, но това се случва с хора, които имат много отслабена имунна система. Най-точният начин за ориентир са лабораторните проби, добави той.

"Всичко, което правихме против Ковид, важи в пълна степен и за грипа. Носене на маски, дезинфекция...това предпазва", категоричен бе доц. Кунчев.

Целия разговор вижте във видеото.