Политика

Преди връчването на третия мандат: Червените линии между партиите остават в сила

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Третият мандат за правителство отново беше водеща тема в кулоарите на парламента. Дни преди изтичането на крайния срок от "Дондуков" 2 запазват мълчание.

От ГЕРБ очакват ДБ да получи третия мандат. Готови са да помислят за подкрепа, но срещу ясно разписани приоритети.

„Ние казахме, че за ДБ бихме могли да помислим тогава когато имаме наистина ясна платформа върху която да залегне бъдещото правителство, да видим с какви политики ще се занимава то и оттам нататък да се намери някакъв консенсус“, сподели Георг Георгиев.

Най- добрия вариант за третия мандат и според ПП е ДБ.

„Другите партии, според мен, които могат да го получат, не са в състояние да съставят кабинет, дори нямат експертния капацитет които да предложат. Знаете, едно е да бъдеш опозиция и да плюещ от трибуната, друго е да намериш хората които могат да управляват държавата и то в трудна ситуация“, категоричен бе Искрен Митев.

От ДБ все още не са провеждали срещи с другите партии. Според Христо Иванов няма смисъл от предварителни разговори.

„Третият мандат не е топка, която се подхвърля, а бъдещето на България, какво се случва със страната и управлението ѝ“, каза той.

Според БСП повечето хора ги припознават като фаворити за третия мандат.

„Ние сме фаворити може би всички хора виждат в нас фаворит за управлението на държавата, но нека да изчакаме връчването на мандата и тогава ще коментираме“, каза Георги Свиленски.

Готови да получат третия мандат са от Български възход, още веднъж подчерта лидера на партията Стефан Янев. И да търсят решения на кризите.

„Това наистина е тежка отговорност и още повече че имам опит , бил съм на този пост, макар и служебен министър председател, знам отговорностите, знам и потенциално какви опасности бихме могли да приемем от чисто политически план“, заяви той.

„Възраждане“ са убедени, че третият мандат, който и да го получи, ще е неуспешен. ДПС запазиха мълчание.