Добро Утро, Европа

Над 60% от учещите медицина у нас са чужденци

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

България е първенец в целия Европейски съюз по брой чуждестранни студенти в медицинските специалности. Почти 60% от бъдещите лекари у нас са чужденци. Защо избират страната ни и успяват ли да се реализират - вижте.

Октам, Суде и Тона са от Турция. Но избират България, за да учат тук. Те са млади и амбициозни хора, за които да лекуваш е призвание. Суде е в първи курс. Израснала е в семейство на лекари. Иска и тя да тръгне по този път.

 

Винаги съм искала да работя в Европа, а обучението в България е ключът към Европа.

Суде, студент по медицина

За Тона и Октам обучението у нас е на ниво и е достъпно като цена. "В България има образование по европейски стандарт. И българите са гостоприемни", споделя Тона. А Октам добавя: "Чувал съм, че обучението по медицина в България е много добро. Затова избрах България. И цените са приемливи и не са толкова високи".

В болница "Лозенец" има около 850 студенти по медицина, като 1/3 от тях са чужденци, повечето от които от Гърция и Турция.

 

От Италия имаме студенти, имаме и от по-екзотични и далечни места. От Канада, от арабския свят. Прави ми впечатление, че студентите са доста по-отворени по отношение на обучението, задават интересни въпроси, сериозни са по време на лекции. Впечатленията ми са, че придобиват едни добри умения в дисекционната зала.

проф. Иван Масларски

Езикът обаче често се оказва бариера. Според проф. Масларски може да се помисли за по-сериозни курсове по български език. Много от студентите, които избират България за своето образование, успяват да се реализират. Или у нас, или на запад. Данните сочат, че само 2.5% от завършилите висше образование в страната през последните пет години са безработни. "Те когато отидат в клиника трябва да комуникират все пак с пациентите на български, не всеки от тях знае английски език. Това съм забелязал, че е като проблем при тях, трябват по-задълбочени курсове, за да могат да комуникират с пациентите свободно", продължава проф. Масларски.

 

Може би искам да остана и да живеят тук в бъдеще, защото България е близо до Турция. Нашата култура е близка и нямам търпение да науча българския.

Суде, студент по медицина

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова. Пълният разговор може да видите тук: