Euronews Primetime

Саша Вакулина, кореспондент на Euronews: Брюксел чу Украйна за ЕС

От Георги Колев Георги Колев Редактор
1200X675 Cmsv2 61Ebfff1 63D3 5C14 Aaf9 Cf585f3277f3 6615834 Саша Вакулина, кореспондент на Euronews

Здравей, Саша! Днес е стотният ден от войната в Украйна. Каква е настоящата ситуация в страната?

Да, днес се навършват 100 дни от инвазията в Украйна, която започна на 24 февруари. От това, което виждаме да се случва в Украйна, разбира се, няма никакъв повод за празнуване. Но е много важно за всички, че хората на терен, украинците продължават да се съпротивляват и борят. Ситуацията сега е много различна от тази отпреди. Ако си спомняте в началото на тази пълномащабна война, основна цел и сили на Русия бяха концентрирани в столицата на страната, тук, в тази част. Докато сега, руските сили са фокусирани в Източна Украйна и битките се случват в района на Донбас и на фронтовата линия. Президентът Зеленски каза, че всеки ден умират 100 души в района на Донбас, а 500 са ежедневно ранени.

 

Кои са ключовите моменти от речта на Зеленски по време на форума за сигурност ГЛОБСЕК във Братислава? Какво поиска?

Очерта три много важни приоритети в речта си, която изнесе пред съюзниците си и европейските лидери в Братислава. Първият – оръжия. Украйна е много благодарна за вече доставените оръжия, но има нужда от още, особено в този момент, когато битките в Донбас се ожесточават всеки ден. Вторият – санкции. Както с оръжията, подчерта, че украинците са благодарни за вече наложените санкции. Целта не е толкова да се навреди на руската икономика, а Европа да стане абсолютно независима от руските енергийни източници. Поиска налагане на още санкции, но и подчерта, че тяхното приемане не трябва да отнема толкова много време. И третият и много важен приоритет от речта му – мотивацията, която украинците придобиват от възможността в близко бъдеще да са със статут „кандидат-членка“ на ЕС. Това е много важен елемент от речта му. Каза, че украинците вече са платили много висока цена, с която доказват готовността си да станат равноправни партньори и да се присъединят към ЕС. Урсула Фон дер Лайен, президентът на Европейската комисия, каза след това, че Брюксел е чул Украйна, както и че знае, че Украйна принадлежи към европейското семейство. Относно процесът по присъединяване, каза, че няма преки пътища за влизане в ЕС, но винаги щом дадена държава поиска интеграция в Съюза, това зависи от две неща. Първо – готовността на въпросната държава и подкрепата, която държавите от ЕС оказват. И именно тези два фактора ще определят статута на Украйна.

Форумът ГЛОБСЕК все още продължава. Кои са основните теми и дискусии от днес?

Можем да кажем, че има само една основна тема в дневния ред на този форум и тя е войната в Украйна. Тук, в Братислава, са всички европейски лидери, както и такива от съседните държави, които приеха милиони украински бежанци, от началото на руската инвазия. Сигурността също е ключова тема тук, както и последиците от тази криза. Днес имаше много дискусии, фокусирани върху засилване на сигурността в цяла Европа, особено в Източна Европа. Говориха, също така и за дългосрочните последици, стигнаха далеч от украинската и източноевропейските граници. Обсъдиха кризата с храните, която се превърна в ужасяващ проблем за много държави в целия свят.

Светът готов ли е да се справи с тези последици, какво казват лидерите?

Трябва да са подготвени за тях, искат или не. В момента се опитват да изчислят мащабите на вече нанесените щети и съответно да предотвратяват нови. Това е новият наратив. Защото, разбира се, от една страна е първоначалната реакция, какво са направили държавите до момента. До начина, по който опитват да управляват, например кризата с храната, доставките на зърно, блокирани в украинските пристанища. Опитват да освободят това блокирано зърно, но и в дългосрочен план да променят цялостно инфраструктурата.