Euronews Сега

„Баншите от Инишерин“ и „Семейство Фейбълман“ са големите победители на „Златен глобус“

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Филмите „Баншите от Инишерин“ и „Семейство Фейбълман“ са двата големи победителя на тазгодишните награди „Златен глобус“. Церемонията по връчването на вторите най-престижни филмови статуетки се завърна отново в Холивуд, след двугодишно прекъсване.

 

Лично аз се радвам да видя Златните глобуси отново да се раздават и мисля че имаме успех. Тези награди са празник за филмите, онези ленти, които хората обичат да гледат.

Джеймс Камерън, режисьор

Мартин Макдона бе отличен за най-добър сценарист за работата си в „Баншите от Инишерин“, а Колин Фарел за най-добър актьор. Стивън Спилбърг пък бе избран за най-добър режисьор за автобиографичната лента „Семейство Фейбълман“.

 

До известен смисъл търсих вид опрощение. „Семейство Фейбълман“ е вид прошка, както за мен , така и за моите родители. С този филм се опитах да поговоря с моето минало.

Стивън Спилбърг, режисьор

В категорията за най-добра анимация победител стана "Пинокио" на Гийермо дел Торо. А специалната награда за цялостно творчество отиде при Еди Мърфи. Почти всички отличени получиха наградите си лично, въпреки спекулациите, че звездите ще саботират церемонията заради скандали в гилдията. Представителите на чуждестранната преса, които организират събитието и решават кои са призьорите, бяха обвинени в редица грехове, един от които – расизъм.