Политика

Манол Пейков: Няколко поредни правителства и местни управи действат в полза на Гергов

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

2007-а е най-силната година за Панаира, оттогава върви надолу – ако погледнете резултатите му, той е непрекъснато в едно свободно падане. Това, от което се интересува господин Гергов всъщност е парцелът и това е очевидно за всички. Придобиването му е задкулисно, осеяно с много проблеми.

Това заяви пред Euronews Bulgaria преводачът и издател Манол Пейков, който е бивш депутат от „Демократична България“.

Абсолютно всички магистрати, държавни и общински служители работят в негова ползва и това показва, че целта е панаирът да бъде превзет и да се работи за 2/3 мнозинство.

Според активиста Панаирът ще бъде превърнат в нещо, което е икономическо изгодно за Гергов.

„Тъжната истина е, че господин Гергов действа изключително последователно, методично. Ако това усилие беше вложено в някоя кауза полезна за града ни, сигурно щяхме да сме едни от водещите градове в Европа“, посочи Пейков.

И община, и държава, и няколко поредни правителства и местни управи действат изцяло, ако не частично, в ползва на Гергов.

„Той нанася удар след удар, след това се снишава и изчаква, докато премине бурята и след това прави следващата стъпка“, отбеляза Пейков.

Той припомни, че през 2006 г. се основава публично-частно дружество, което по замисъл би трябвало да бъде в интерес на града. В него участва много голяма държавна собственост, както и частна собственост на господин Гергов.

„От 25% за Гергов и 75% за държавата, нещата чрез определени деликатни маневри, въпреки вливането на огромни държавни имоти, целия панаир Пловдив, стотици декари разсадници, паркинги, така се нагласят нещата, че той в крайна сметка да придобие 49% най-напред от това дружество, под претекста че няма как да е повече от 50%. Следващата му стъпка е да купи 2% от реститути и така става на практика мажоритарен собственик“, посочи Пейков.

Впоследствие през 2016 г. правителството на Бойко Борисов разпределя държавната собственост в Панаира – 20% за община Пловдив и 29% за община Варна.

В замяна държавата придобива парцел от центъра на Варна, наричан от местните „дупката“.

„Портних отказа да върне тези 29% на държавата и след това два пъти подред пробва да изпрати тези акции като апорт във фирмата „Пълдин Туринвест“, която се управлява вече еднолично от Георги Гергов“, разказа Пейков.

Придобиването на акциите на община Варна отстрана на Георги Гергов все още не е завършено, защото в цялата процедура има доста проблемни моменти, отбеляза още активистът.

Целия разговор вижте във видеото.