Политика

Депутати искат Пловдивският панаир да е културен паметник - за да го спасят от Георги Гергов

От Euronews България Euronews България
DB Panair BGNES Resized (2) Снимка: БГНЕС

Демократична България” иска Министерството на културата да обяви Пловдивския панаир за паметник на културата от местно значение. Това стана ясно от изявление в кулоарите на Народното събрание на депутати и общински съветници на ДБ от Пловдив.

 

Искаме от това място, от парламента, да се обърнем към политическото ръководство на ГЕРБ и персонално към Бойко Борисов: не правете това, не участвайте в окончателното харизване на панаира на Гергов в момента, в който се опитвате да убедите и България, и международната общност, че сте евроатлантическа сила, защото дали сте такава се познава по действията ви, не по твърденията. Мобилизирайте общинските си съветници, пратете ги на работа на девети и нека те да гласуват против овладяването на панаира от Гергов.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ

Христо Иванов и Йордан Иванов (също депутат от ДБ от Пловдив), депозираха писмо в Министерството на културата с настояване “Международен панаир Пловдив” да бъде обявен за групов паметник на културата с местно значение. 

Това ще възпрепятства събарянето на палатите и започване на мащабно строителство върху 350 декара почти в централната градска част, непосредствено до реката”, каза Йордан Иванов. Депутатът предупреди, че ако държавата не си свърши работата, граждани ще инициират подписка със същото искане до Националния институт за недвижимо културно наследство. 

 

БСП е категорично против Пловдивският панаир да бъде частна собственост

БСП сме категорично против Пловдивският панаир да бъде частна собственост. Той е национално богатство, затова от трибуната на Народното събрание преди месец сигнализирахме обществеността, че общинските съветници на ГЕРБ са готови да продадат това национално богатство.“ Това заяви народният представител на левицата от Пловдив Иван Петков, също на пресконференция в кулоарите на Народното събрание.

По думите му още преди три месеца Градската организация на БСП в Пловдив е взела решение, което е изпратила и до общинските съветници и медиите, с което са се разграничили от хората, влезли в Общинския съвет от листата на „БСП за България“.

 

Не един път сме информирали пловдивчани, а и днес искаме оттук да заявим ясно, че това са лица изцяло контролирани от Георги Гергов. Същото се случи и във Варна, където под диктовката на кмета Иван Портних, съветниците на ГЕРБ гласуваха да се върнат акциите на г-н Гергов, а в този случай съветниците на БСП бяха против. За това решение г-жа Нинова, като вицепремиер, изпрати писмо към областния управител, за да бъде спряна сделката. Беше заведено и дело в Административния съд.

Иван Петков, БСП

Направихме всичко възможно да бъде сигнализирана и прокуратурата и вече дълги месеци няма никакъв отговор. А още преди две години главният прокурор заяви, че ще направи проверка, но нека най-накрая се задейства“, призова Иван Петков. Той допълни, че от БСП по всякакъв начин ще се опитат да запазят националния интерес.

Липса на кворум попречи да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив за бъдещето на Международен панаир-Пловдив на 3 януари. На заседанието бе предвидено да се преразгледа решението как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството "Пълдин Туринвест", насрочено за 9 януари.

Основна точка е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20,64 на сто, припомня БТА.