Euronews Primetime

Антон Тонев: След 1 август ще можем да влизаме в електронните си здравни досиета

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Д Р Антон Тонев Д-р Антон Тонев

Системата е доста разнородна, един изпълнител отговаря за държавния интерес, но под него има много фирми подизпълнители, които се справят според нивото си на подготовка и мотивацията, която имат да бъдат коректни партньори на държавата.

Така д-р Антон Тонев, депутат от „Продължаваме промяната“ и председател на парламентарната комисия по зравеопазване, обясни настъпилия хаос с електронните рецепти.

 

По думите му, за последните два дни са издадени няколко десетки хиляди рецепти без грешки. По повод на абсурди като хора с болки в краката да бъдат пращани на гинеколог, д-р Тонев коментира, че във времето на дигитални комуникации и социални мрежи всеки един недостатък на системата става много бързо видим. И помоли за търпение, тъй като ползите от дигиталното здравеопазване са повече, а грешките скоро ще бъдат изчистени.

Д-р Тонев смята, че след 1 август ще можем да влизаме в личното си електронно здравно досие, попълнено с цялата или много голяма част от нашата здравна информация. Той предположи, че тогава ще има изненадани пациенти, които ще установят, че някой, някога е записал на тяхно име манипулации, които не са били извършвани.

При актуализирането на бюджета за здравния сектор основното перо, което стои на дневен ред са заплатите, каза още д-р Тонев.