Euronews Primetime

26 години след 10.01.1997 г. - Спомен за народното недоволство и щурма на парламента

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Днес се навършват 26 години от 10 януари 1997 г. - денят, в който недоволството срещу правителството на Жан Виденов достига връхната си точка, демонстранти обграждат парламента, а част от тях нахлуват в сградата. Десетки протестиращи са ранени, след като полицията и вътрешни войски с груба сила разпръсват късно през нощта протестиращите около Народното събрание. Зимата на 96 -97 г., остава в историята като "Виденовата зима" - тя е един от най-трудните за българите в най-новата ни история - държавата фалира, левът се срива, спестяванията на гражданите се стопяват, хиперинфлация и опашки за хляб. Николай Лефеджиев припомня. 

На 21 дек. 1996 г. тогава министър-председателят Жан Виденов подава оставка, след като страната е навлязла в инфлационна спирала. Преди това социалистическото правителство замразява приватизацията, продължава държавното субсидиране на големите промишлени предприятия, а те в същото време не обслужват банковите си кредити, което води до фалита на 15 банки. Поради липсата на структурни реформи Световната банка и Международния валутен фонд спират финансово подпомагане на държавата, което стопява валутният резерв на страната. Прекратен е и социалният диалог, избухва „зърнената криза”. 

На 3 януари 1997 г. парламентът отхвърля предложената от опозицията в лицето на СДС „Декларация за национално спасение” от „националната катастрофа”. В страната е обявена национална стачка и гражданско неподчинение. На 10 януари 1997 г. масовото народно недоволство срещу управлението на БСП достига своя връх, парламентът е блокиран от гневни хора.

Сутринта отиваме към 9 часа в президентството и час по-късно дойде Иван Костов, много притеснен, да не кажа уплашен от ситуацията. Беше започнало да се събират много хора около парламента. Той помоли Петър Стоянов, заедно със Стефан Софиянски, които бяха любимците на народа, да отида и да поуспокоят страстите. Няма да забравя фразата, която той използва тогава „тези лумпени ще ни пометат и нас”. Бях шокиран!

Илия Лазаров, началник на кабинета на президента Петър Стоянов 1997 - 2002 г.

Аз съм с вас, защото ви разбирам, на всички вас ви дойде до гуша. Всички вие искате да бъдете управлявани от хора, които мислят повече за България, повече за българските граждани, повече за всеки един от вас и по-малко за своите партийни, лични или групови интереси. Искам обаче народното недоволство, което е абсолютно справедливо и се изля днес по софийските улици да не започне по един непонятен за широката българска и международна общественост начин. Аз имам една молба към вас. Нека да направим път всички народни представители, включително и тези от БСП, да напуснат сградата на парламента", казва тогава Петър Стоянов пред насъбралото се множество.

Нямам никакво намерение да се бия със справедливо протестиращите, още повече, когато те търсят сблъсък. Правят организирани провокации, предварително замислени. Мисля, че депутатите са добре запазени, ако не напускат за известно време тази зала. И ще бъдат изведени по най-добрия начин от сградата.

Николай Добрев, министър на вътрешните работи 1997 г.

Кулминацията на народното недоволство е щурмът на сградата на Народното събрание в следобедните часове на 10 юнуари.

Ще има съгласие, ще има съгласие върху валутния борд, ще има съгласие върху законите за борда. Значи ще има някакво базисно съгласие, от което никой няма да се дърпа. Нали това ви предлагаме? Вие сте решили да вървите с рогата сами. Къде ще стинете? Никъде.

Иван Костов, в разговор с депутати от БСП

След полунощ полицията извежда депутатите от парламента и използва груба сила, за да разгони останалите протестиращи. Има и сериозно ранени, сред които и бившият премиер Филип Димитров. Народното недоволство не спира, което принуждава БСП да се откаже на 4 февруари да състави правителство и да се отиде към предсрочни избори, спечелени от ОДС. Така България се отваря към икономическите реформи и към присъединяването ни към ЕС и НАТО.