Общество

В Бургас обявиха грипна епидемия, учениците минават на онлайн обучение (Обновена)

От Euronews България Euronews България

От 12 до 17 януари за Бургаска област е обявена грипна епидемия. Учебният процес обаче не следва да бъде прекъснат, въпреки настояването на редица директори на училища. Очаква се решението на министъра на образованието учениците и студентите да преминат към онлайн обучение. На извънредно заседание Областният кризисен щаб наложи стриктен филтър в детските заведения.

От утре влиза в сила забраната за влизане на родители в детски градини и носене на маски сред персонала на детските заведения, а от четвъртък грипната епидемия е в сила за цялата бургаска област, в която учениците преминават в неприсъствено обучение.

Сред мерките са още преустановяване на планирани консултации на бременни жени и кърмачета, преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации, лечебните заведения да предвиждат разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед осигуряване приемането на насочени пациенти с грип, стана ясно още от думите на областния управител проф. д.н. Мария Нейкова.

Здравните инспектори сочат че поразени от грип от тип А до миналата седмица са деца до 4 години, а за тази седмица заболеваемостта е при 5 до 14-годишните. Процентът болни расте, като най-малко регистрирани са пациенти между 35 и 60 години, които са ваксинирани.

20% в петък, днес са вече 30% – с тази тенденция утре болните деца, които ще отсъстват от детските градини ще бъдат над 40%. Затова бяха взети тези остри мерки. Да не забравяме че в детските градини има и скарлатина, това ни притеснява всички много.

Димитър Николов, кмет на община Бургас

„През последния месец има четири взрива на скарлатина, имаме информация естествено до министерството. Знаете че това е бактериална инфекция. Затова се наложиха допълнителни мерки в детските градини. Те също бяха обсъдени днеска тука“, заяви началникът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Препоръчва се дезинфекция в училищата и поликлиниките, като на 17 януари кризисният щаб ще бъде свикан отново за да прецени дали ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки.