Европа

ЕС прие шестия пакет санкции срещу Русия

Санкции

Съветът на ЕС окончателно одобри нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват частично ембарго за вноса на руски петрол. В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море. Тя ще важи до края на 2024 г. 

 

Забраната обхваща покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопроводи в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат надеждни алтернативи. 

Разширен е списъкът на руските банки, изключени от международната разплащателна система "Суифт", с най-голямата руска банка "Сбербанк", както и с Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е също Беларуската банка за развитие и възстановяване. 

Съюзът преустановява приемането на още три руски държавни медии - "Россия RTR/RTR Планета", "Россия 24/Русия 24" и канала "Center International". Те се използват от руското правителство за манипулиране на информацията и за насърчаване на дезинформация за войната в Украйна, включително за пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС. 

Налагат се санкции на отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл.