Свят

Договориха коридор за износ на украинско зърно

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ердоган Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е постигнал успех в дипломатическите си опити за решаване на "зърнената криза".

Турция и ООН успяха да се договорят с Русия и Украйна за откриване на коридор за износ на зърно, блокирано сега в украински пристанища. Информацията разпространи Анадолската информационна агенция. 

 

Турски дипломатически източници са разкрили, че кулминацията на тези усилия може да бъде подписването на споразумение в Истанбул. Според Анадолската агенция, турският президент Реджеп Тайип Ердоган най-накрая успя да постигне успех в дипломатическите си опити за решаване на "зърнената криза". От самото начало на войната той поддържаше неутрална позиция спрямо двете воюващи страни. 
Предвижда се в Истанбул да бъде създаден Център за регулиране на взаимодействието между Москва и Киев с посредничеството на Анкара и ООН. Като част от тази инициатива 20 милиона тона зърно ще бъдат отблокирани и изнесени на световните пазари. 
Въпреки това, според прогнозите, реколтата от пшеница в Украйна ще спадне с 40%. През този сезон ще бъдат събрани малко над 19 милиона тона пшеница.