Европа

Ще си върнем нашия украински Мариупол - кметът на града пред Euronews

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Vadim

В средата на април, на прага на втория месец от войната, Мариупол падна под руски контрол. След 79 дни на обсада последните военни, които се укриваха в Азовстал бяха изведени от завода. Мариупол преживя най-тежките битки. В разговор с международния кореспондент на Euronews Анелиз Борже, кметът на града, сподели, че предстоят още много други предизвикателства.

Апокалиптичните картини от Мариупол са сред най-силните образи на войната в Украйна. Град, който беше превърнат в развалини, хиляди убити или принудени да бягат.

Сраженията може и да са приключили, но кметът на Мариупол смята, че предстоят още много предизвикателства.

Градът се превърна в едно голямо гробище. Според нашите внимателни изчисления в града бяха убити повече хора, отколкото по време на двете години на нацистка окупация - от 1941 до 1943 г. Над 10 000 души са били убити. А сега по време на два месеца обстрел убиха над 20 хиляди. Не само това, но говорим и за много тежка епидемиологична ситуация. Защото освен тези хаотични гробища, имаме и летните жеги. Канализацията не работи. Боклукът не се събира. А на всичкото отгоре имаме силни дъждове в Мариупол."

Вадим Бойченко, кмет на Мариупол

Мариупол е под ефективния контрол на властите, назначени от Москва. Но кметът, който сега е преместен в друг украински град, вярва, че това ще се промени. 

Докато жителите на Мариупол са живи, нашият Мариупол също живее. Определено ще се върнем в нашия украински Мариупол. Това ще се случи тази година и ще изградим нов, модерен и героичен Мариупол. Това ще бъде най-добрият град в света. В един свободен и демократичен континент, наречен Европа".

Вадим Бойченко, кмет на Мариупол