В темпото на Кари

„В темпото на Кари“, 07.01.2023: Как да заспиваме по-бързо и по-лесно?

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Как да заспиваме по-бързо и по-лесно, ако сме тревожни и имаме проблеми със съня. Това ни показва йога терапевтът Сана Алсбей-Драгова.

„Проблемът е, че хората не знаем как да се подготвим за един хубав, дълбок сън. Това е причината ние до последно или да вършим някакви задачи вкъщи, или нещо друго, и да не отдаваме толкова голямо значение на съня“, посочи Сана.

Според нея факторите за това са много, като един от тях е липсата на рутина и ритуал, които да правим вечер, за да ни помогнат да навлезем дълбоко в съня.

Йога терапвтът отбеляза също, че използването на екрани до последно преди да заспим – било то на телевизор или телефон също влияе негативно на процесите, които се случват в нашето тяло и които не осъзнаваме.

„Ако си легнем в подходящо време, което е преди 22 ч., започва изчистване на организма – орган по орган. Когато тялото не се изчисти, защото сме будни, токсините остават в организма“, обясни Сана.

По време на съня се случват много възстановителни процеси.

Най-доброто време за сън е между 22 ч. вечерта и 2 ч. през нощта. Това е времето, в което тялото най-много си почива.

„Тялото има нужда от рутина, за да забърза или подобри процесите си. Когато правим нещата по едно и също време тялото става много добро в това нещо. Като тренировка“, обясни Сана.

Когато умът ни е неспокоен това рефлектира и върху нашия сън.

„Най-вече дишането ни помага да заспим по-лесно“, каза още йога терапевтът.

А какви упражнения за по-лесно заспиване показа Сана – вижте във видеото.