Общество

Величието на Ботев: Какво (не) знаем за поета революционер?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ботев е една прелюбопитна личност – той е гениален поет и талантлив публицист, а покрай всичко това и най-вече, той е българският национал-революционер, който със саможертвата си показва как би трябва да се служи на една национална кауза, как трябва да се бориш, за да постигнеш мечтата си за една свободна и демократична България.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ историкът и всепризнат експерт доц д-р Пламен Митев. По неговите думи приживе Ботев е и долюбван, но и мразен.

Той има много противници, тъй като той стряска, той притеснява, той се явява опасен за много от онези българи, които се обявяват против революционните действия и радикалната борба за отхвърляне на чуждото агарянско иго.

Ботев е най-радикален в социалните си възгледи сред цялото това поколение, което поема върху плещите си подготовката и реализацията на българската национална революция, посочи д-р Митев.

Ботев от първите си изяви като публицист и поет залага на тези принципи, свързани със социалната справедливост. Той се обявява против чорбаджийската прослойка, против ония богаташи, които пилеят милиони за свое удоволствие, но не дават нищо за народа.

Според историка в учебникарската книжнина и в популярните публикации, включително и в медийните изяви, свързани с българската история, има много мантри, много идеологеми и измислици, които за съжаление трудно могат да бъдат преодолени с един замах, защото става дума за натрупвания вече повече от 140 години след Освобождението на България.

„В края на XIX в. благодарение на Захари Стоянов, Стоян Заимов и още няколко оцелели след Освобождението български поборници се създава един национален романтичен разказ за нашето национално-освободително движение, който по-късно се доразвива от първото поколение професионални българки историци и всъщност толкова дълбоки корени е пуснал този романтичен разказ, че е невъзможно да бъде изведнъж изчистен“, коментира д-р Митев.

Целия разговор вижте във видеото.