Добро Утро, Европа

Отбелязваме 175 години от рождението на Христо Ботев

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

175-ата годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев ще бъде отбелязана в цялата страна. В честванията ще участват представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част.

Един от най-великите български поети и революционери - Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Ботев живее едва 28 години, но остава в националната ни памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело. Във връзка с годишнината от рождението на поета, Българска народна банка пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета от серията „Българско възраждане“.

"През музеите на Ботев и Левски сигурно са минали по две-три Българии. Всеки един отнася спомена за преживянато, защото ние сме място за преклонение. Нека не бъдем като тези, за които Ботев е писал, но не той е виновен за това. Виновни сме ние, че за толкова години не сме си оправили кривиците. Нека всеки един от нас си отговори какво е запомнил от това, което Ботев ни е завещал! И най-важното, с какво той е допринесъл, така щото тази лелеяна свобода да я приема не само като свободия, а като безкрайна отговорност", сподели директорът на музея на Христо Ботев в Калофер Ася Николова.

Вижте повече във видеото.