Европа

Финландия глобява нарушителите на пътя според доходите им

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Глобите за превишена скорост във Финландия могат да бъдат много високи или много ниски. Няма фиксирана стойност. Вместо това страната прилага система за дневни глоби, изчислена въз основа на разполагаемия доход на нарушителя. Обикновено това е дневната надница, разделена на две.

"Сумата зависи от месечния ви доход. Ако имаш добра работа и висок доход, глобата е по-висока. Минимумът е 6 евро на ден, но може да стигне до няколко десетки евро", разказва местен полицай.

Базираните на доходите глоби биха могли да помогнат за намаляване на тежестта на наказателното правосъдие върху хората с ниски доходи.Този фотограф трябваше да плати 594 евро миналата година, когато беше хванат да кара с превишена скорост. Днес глобата му щеше да превишава 2000 евро.

"Имах късмет, защото миналата година имаше COVID и нямах никаква работа. Заниманията ми бяха блокирани и не изкарах много пари. Тази година ситуацията щеше да е различна", споделя жител.

През 2002 г директор в „Нокиа“, шофирал с 15 км над ограничението, трябваше да плати 116 000 евро глоба.

Финландия не е единствената страна, която прилага т.нар. прогресивно наказание за превишена скорост. Швейцария използва подобна система и в момента държи световния рекорд за наказание за превишена скорост. През 2010 г шофьор нарушител беше глобен с 3600 швейцарски франка на ден в продължение на 300 дни – или общо повече от един милион евро.