Общество

Предложение: Максимум до 3 глоби за без винетка годишно

От Euronews България Euronews България

"Трябва депутатите да внесат предложение за промени в закона за пътищата, с които да ограничат броя на възможните глоби за неплатена винетка до 3 на година. В момента законът позволява несъразмерни санкции."

Това каза регионалният министър арх. Иван Шишков коментира Шишков след заседанието на Министерски съвет във връзка с абсурдния случай с натрупаните милиони левове задължения на жителите на с. Пролеша за неплатени винетки. Хората от две села в близост до София Пролеша и Хераково се оказаха с натрупани огромни глоби за неплатени винетки заради получена погрешна информация, че няма да дължат такива такса. Така всеки път, когато са преминавали, са били отчитани като нарушители. Има семейства с натрупани 350 глоби от по 70 лв. или суми от порядъка на 24 500 лв.

В момента глобата за неплатена винетка за лек автомобил е 300 лв., като има възможност тя да се плати под формата на компенсаторна такса от 70 лв. преди да се е стигнало до издаване на назакателно постановление.

Регионалното министерство ускорява строителството на пътя Видин-Монтана. От ведомството ще се опитат да наваксат забавянето в изграждането на трасето, стана ясно още от думите на Шишков.

Според него, за по малко от 3 години участъкът от Ружинци до Монтана, ще бъде готов.

"Спираме забавянето на един изключително важен инфраструктурен проект - скоростният път от Видин към Монтана до Ботевград. Спираме забавянето, започваме да компенсираме това забавяне, да го наваксаме. Надяваме се, че след по-малко от 3 години този път ще бъде построен", обясни Шишков.

По думите му, забавянето е било заради административни проблеми. Построяването на пътя от Видин до Монтана дава възможност не само да се построи скоростния път от Монтана до Ботевград, но дава възможност да се търси и алтернативното трасе, евентуално с концесия - трасето от Монтана с тунел под Петрохан, допълни министърът.