Политика

Бракуват над 2 млн. дози ваксини за COVID-19

От Euronews България Euronews България
Medjidiev (1) д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС, архив

Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 ще бъдат бракувани. Срокът им е изтекъл през миналата година. Възможно е броят на ваксините за унищожаване да е и по-голям, защото в здравните инспекции все още отчитат неизползвани количества, съобщава БГНЕС.

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19. Това заяви пред журналисти в парламента служебният здравен министър Асен Меджидиев.

 

Ако тези ваксини ни бъдат доставени - първо те ще бъдат с кратък срок на годност. Ние ще трябва да ги бракуваме. Ние не стига, че ги плащаме - плащаме и за бракуването им.

д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването

През тази година изтича срокът на близо 2 милиона и 800 хиляди дози ваксини, интересът към имунизацията е слаб. За последното денонощие са поставени около 215 дози ваксини. На този фон от здравното министерство съобщиха, че през тази година у нас ще бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини. Част от тях вече са платени. Служебният здравен министър е поискал от Брюксел да преразгледа правилата за доставка на ваксини срещу COVID-19, съобщиха от БНТ.