Европа

Дилема в ЕС: Как да се отървем от свръхколичествата ваксини

От Euronews България Euronews България
Vaksini Kashoni BGNES Част от количествата ваксини, които България поръча по споразуменията на ЕК с производителите в разгара на пандемията. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия да потърси и намери начин да защити интересите на страните членки срещу риска от свръхизлишък на ваксини срещу Covid-19.

Това са призовали почти всички здравни министри от съюза по време на редовното заседание на Съвета по заетост, социална политика и здравeопазване в Брюксел на 9 декември, съобщиха от Министерския съвет. Правителството днес одобри резултатите от участието на България в този форум.

На него е станало ясно, че съществуващите в момента споразумения за доставка на ваксини с производителите и най-вече с Pfizer/BioNTech вече не отговарят на нуждите.

„От всички държави членки беше отправено настоятелно искане за намаляване и отказ на доставки по сключеното споразумение и адаптиране на количествата към нуждите на държавите“, гласи правителственото прессъобщение. В изказванията била откроена още „нуждата от отговорно и рационално разходване на публичен ресурс, както и неприемливостта на подход, при който се произвеждат ваксини, предназначени за унищожаване“.

Българският служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев посочил, че „ситуацията със свръхизлишъка от ваксини срещу Covid-19 е изключително сериозна“. Той и още девет негови колеги изпратили писма до ЕК с предложения за решаване на проблема. Те не са конкретно посочени в съобщението от Министерски съвет, но идеята им била „правителствата занапред да поръчват само реално необходими количества при заплащане след извършени доставки – без планиране на ваксини за следващи години“.

В началото на кампанията по договаряне и доставка на ваксини през 2021 г. България поръча 12 милиона дози по договорите на Еврокомисията с производителите. Страната ни обаче се нареди на последните места по интерес към ваксинационния процес. Преди дни mediapool съобщи, че в резултат предстои да бъдат унищожени неупотребени ваксини за над 50 млн. лв.