Добро Утро, Европа

Д-р Виктория Чобанова: Грипът идва през януари, няма интерес към ваксините срещу ковид

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Няма интерес към ваксините срещу ковид, имаме висока степен на имунитет. Това заяви за Euronews Bulgaria д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област. Грипът се очаква през втората половина на януари, прогнозира тя.

 

Боледуват всички. Боледуват и възрастни, и деца. Обикновено боледуват леко, в повечето случаи за няколко дни се справят без някакви допълнителни активни медикаменти. Рядко се налага, поне в моята практика, да включвам антибиотици.

Колеги писаха, че са засекли грип на територията на страната, предимно вносен – пациенти, които са пътували или идват от чужбина. Към момента все още не мисля, че е грип“, смята д-р Чобанова.

Аз нямам вече притеснения относно коронавирусната инфекция. Първо, това вече не е непозната за нас като хора, инфекция. Вече сме се срещали с нея – кой боледувал, кой ваксиниран, кой и двете. Нашият организъм вече не е незащитен, какъвто беше преди две години, когато тази инфекция беше нова за човешката популация“, каза още тя.

От друга страна – да, има някакъв нов вариант. Нормално, но и грипната инфекция всяка година е с нов вариант и това не ни кара да изпадаме в паника“, посочи общопрактикуващият лекар.

Цялото интервю вижте във видеото.