Euronews Primetime

Христо Грозев задочно репликира Митрофанова: Имам черен печат за Русия, няма как да ида там

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Имам черен печат за Русия още от 2016 година. И това противоречи на казаното от посланик Елеонора Митрофанова, че обявяването ми за издирване е само предупреждение да не посещавам Русия.

Това каза журналистът Христо Грозев пред депутатите от Комисията за контрол над специалните служби, която го покани на изслушване.

Преди дни посланик Митрофанова бе извикана за обяснение във Външно министерство по казуса "Грозев". Тогава тя каза, че никой няма намерение да търси журналиста по целия свят и че включването му в списъка с издирвани лица е само послание да не посещава Русия. 

Във видеовръзка пред комисията Грозев отново обяви, че няма представа защо е обявен за издирване в Русия. 

"За мен България е длъжна да изиска от Русия не само обяснение, но и да бъде казано ясно, че това е недопустима практика. Не само конкретно към мен, но и към всеки“, коментира той. 

Обвинението е по отношение на закона против фалшивите новини за армията. Единственият източник, който посочва причината, е държавната агенция РИА Новости. Към този момент нямаме официално потвърждение. Досега нямам отговор защо съм включен в списъка на издирване.

Христо Грозев, журналист

Причините Русия да спре дейността му на журналист, според Грозев са повече от очевидни.

"За мен е важно България да покаже, че стои зад правата на българските граждани и журналисти, както и европейските институции да защитят правата на европейските граждани и европейските журналисти", смята журналистът.

По-рано служебният премиер Гълъб Донев обяви, че сигурността на Христо Грозев е гарантирана, поддържа се постоянно връзка с него и службите за сигурност на България работят по тази тема.