Политика

Донев: Пробваме да отложим затварянето на въглищните централи

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

България ще се опита да отложи затварянето на въглищните си централи. Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев пред журналисти.

„Предходното правителство беше поело ангажимент за 40% ограничаване на вредните емисии, което означава затваряне на конкретни енергийни мощности на въглища и ще нанесе огромна щета върху българската икономика и сигурността на електроенергийната система на България и региона“, каза Донев.

Позицията му се оказа в пълен синхрон с тази на Бойко Борисов, който днес сутринта на извънреден брифинг призова за същото.

„Имаме възможност да предоговорим сроковете с ЕК, ако това се възприеме. Тъй като сега планът ни задължава още тази година да намалим емисиите с 10%, което за нас не е приемливо“, каза Донев. Но отказа да уточни в какъв срок ще има яснота съгласна ли е ЕК на новите ни искания.

Единомислие с ГЕРБ показа служебният премиер и по още една тема – нови ядрени мощности за АЕЦ „Козлодуй“.

„Ще внесем и една електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на сектора в България в близките няколко години, включително и ядрени мощности – да, предвиждат се такива“, каза Донев.

Ден по-рано от ГЕРБ призоваха да се започнат действия за изграждане на нов седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да се обособи площадка за бъдещ осми.

„Въпреки говоренето, че няма такава необходимост, че имаме предостатъчно електроенергия, се оказа, че това не е така – трябва ни много повече. И макар да сме служебно правителство, да ни наричат временно, времянка – действаме стратегически“, завърши Донев.

Планът бил в процес на подготовка.

И "Продължаваме промяната" с искане за отлагане

Междувременно по-рано от „Продължаваме промяната“ внесоха проект за същото решение в Народното събрание – промяна в сроковете за намаляване на въглеродните емисии. И се аргументираха с променената обстановка след избухването на войната в Украйна.

Бившите управляващи категорично отхвърлят обвиненията, че носят отговорност за сроковете и количествата договорени емисии, които страната ни трябва да редуцира по Плана за възстановяване. Според тях основното, което е правено по времето на кабинета „Петков“, е да се предоговарят поетите от правителството на Бойко Борисов ангажименти в този сектор.