Икономика

Австрия се връща към електроцентралите на въглища

От Euronews България Euronews България

Обрат в енергийната политика на Австрия - след 2-годишно прекъсване страната се връща към електроцентралите на въглища заради ограничените доставки на руски газ.

Централата "Мелах" в Южна Австрия отново отваря врати, което е в разрез с целта на Брюксел за намаляване на парниковите емисии. Дотук се стигна след прекъсването на доставките на руски газ заради войната в Украйна и наложените санкции от Европейския съюз.

"Подготвяме се за факта, че вече няма да имаме същата сигурност на газовите потоци, с която сме свикнали през последните години, както и че трябва да опитаме да заместим използването на газ. Въглищата може да помогнат за намаляване на потреблението."

Кристоф Курцман, ръководител на въглищната електроцентрала

Австрия не е единствената европейска страна, която се готви да върне въглищните електроцентрали.
Германия и Франция готвят подобни промени, което обаче застрашава целта на Европейския съюз за намаляване на парниковите газове с поне 55% до 2030 г. Войната в Украйна и последиците от нея, изглежда, застрашават амбициозните планове на блока.

"Това е доста шокиращо, тези централи замърсяват околната среда два пъти повече от газовите. Позволяваме това, вместо активно да се борим за намаляване на потреблението, тоест да правим публични кампании, както преди."

Женевив Понс, генерален директор на Институт "Жак Делор"

За еколозите войната в Украйна не трябва да е извинение, когато става дума за Зелената сделка. Според тях това трябва да подтикне държавите да действат по-бързо.

Въпреки климатичните различия, 27-те трябва да продължат зеления преход, ако искат да изпълнят ангажиментите си. А от начина, по който ще разрешат сегашната енергийна криза, ще зависи и дали ще се справят с целта за въглеродна неутралност до 2050 г.