Европа

Франция спасява багетата с помощи за малките пекарни

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Френското правителство представи пакет от спасителни мерки за десетки хиляди пекарни. Заради рязкото повишаване на цените на енергията, много от тях са заплашени от затваряне. В същото време заради конкуренция от страна на супермаркетите традиционните пекарни не могат да си позволят да прехвърлят тежестта от увеличението на цените върху клиентите си. 

Неотдавна президентът на Франция определи багетата като "250 грама магия и съвършенство", но сега тя е застрашена заради рязкото повишаване на цените на енергията.

Някои пекари казват, че вече не могат да си позволят да запалят фурните си. Покачването на цените на маслото, брашното и захарта също не помага. 

Френското правителство бърза да спаси традиционните пекарни от затваряне. От министерството на икономиката обявиха спасителни мерки за десетки хиляди пекари. 

"Трите вида помощи, на които в момента имат право 33 000 хлебопроизводители във Франция, са финансови траншове, 20% намаление, които могат да се комбинират, за да се получи до 40% отстъпка от фактурата, както и отсрочване на плащането на вноските за осигуровки и данъци", заяви министърът на икономиката Бруно льо Мер.

"Държавата няма да остави пекарите си в беда" - това беше посланието на политиците.

В същото време заради жестоката конкуренция от страна на супермаркетите пекарите не могат да прехвърлят значителните увеличения на цените върху клиентите си.