Euronews Primetime

Проф. Тодор Кантарджиев: У нас доминира грип А, който се лекува с антивирусни лекарства

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„В нашата страна доминира грип А, на който действат антивирусните лекарства. Като вземеш навреме хапчетата – при температура и мускулни болки, както и при болка в очните ябълки – на другия ден вече си добре и на втория не заразяваш и можеш да ходиш на работа.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев относно динамиката на сезонните респираторни вируси.

„Случаите на грип се увеличават. Още по Коледа в някои области имаше разпространение на респираторните заболявания, най-много в Шумен, Пазарджик и Габрово. София все още е на сравнително ниско ниво, но знаем, че те ще се увеличават следващите седмици“, посочва той.

„Румъния е доста засегната, също и Гърция. Но обикновено ние така се развиваме – малко по-бавно настъпва епидемичното разпространение при нас“, каза още епидемиологът.

Пикът (а това е най-много болни за най-кратко време) ще бъде може би втората третина на февруари, прогнозира той.

 

Името „грип“ идва от френската дума, която значи „сграбчвам“. Той те сграбчва в рамките на два часа. От пълно здраве – получаваш температура, болки в гърлото, суха непродуктивна кашлица и болки в мускулите, ставите, в гърба. За два часа вече не ставаш от диванчето.

И температурите, и имунитетът са от голямо значение за разпространението на грипа, убеден е проф. Кантарждиев.

„Колективният имунитет спадна по отношение на сезонните респираторни инфекции, заради двете години мерките на изолация и на носене на маски (някои лаици казаха, че не действат маските – действат). По-миналата година въобще нямаше грип в нашата страна и в Европа. А след махането на маските тази пролет, се увеличи заболеваемостта“, напомни той.

Ако секретът стане зелен, това означава бактериална инфекция, и трябва да се консултираме с лекар за антибиотик, но правилно подбран, съветва епидемиологът.

Цялото интервю вижте във видеото.