Политика

Правителството прехвърли на парламента да решава какви оръжия да праща за Украйна

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War Weapons Oruzhia AP Photo Roman Chop Снимка: АР

Министерски съвет предложи на Народното събрание да ратифицира Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерство на отбраната на Украйна за изменение на Споразумение между двете министерства относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Първото споразумение беше подписано на 5 декември, а допълнителното споразумение за изменението му е подписано в предпоследния работен ден на миналата година – на 29 декември.

Чрез изменението, се прие решение за оказване на военна помощ за Украйна да взема парламентът, а не правителството. Отпадна и параграф, който гласи, че списъкът с предоставяните вещи, може да бъде променян с решение на Министерски съвет по искане на украинската страна. Предложението идва заради тълкуването, че след ратификацията на военната помощ за Украйна, решението за бъдещо предоставяне зависи само от Министерския съвет. Гласуваната промяна е съгласувана с украинската страна, която е изразила съгласие.

С него се регламентира предоставянето на последваща помощ на украинската страна да се извършва с допълнителни споразумения към Споразумението от 5 декември 2022 г., които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България.

Законът ще влезе в сила от датата на обнародването му в „Държавен вестник“.