Европа

Премиерът на Полша подкрепи смъртното наказание

От Euronews България Euronews България
Mateusz Morawiecki Ap Снимка: AP

Полският премиер Матеуш Моравецки направи изненадващо изявление в полза на смъртното наказание и призна, че не споделя мнението на Римокатолическата църква по въпроса.

Позицията на Моравецки по този въпрос изглежда крайно изолирана в рамките на 27-членния Европейски съюз, където смъртното наказание не съществува, предаде Асошиейтед прес (AP). Думите на полския премиер предизвикаха критики и от опозицията в страната.

Моравецки, практикуващ католик и член на консервативната партия „Право и справедливост“, направи коментара си късно в понеделник по време на публична сесия с въпроси и отговори с потребители на фейсбук.

Попитан от очевиден негов критик дали смъртното наказание би попречило на правителството му да нанася повече вреди на обществото, Моравецки каза, че това е остър въпрос, но все пак му отговори:

„Според мен смъртното наказание трябва да бъде допустимо за най-тежките престъпления“, каза Моравецки.

„Не съм съгласен с ученията на църквата по въпроса, защото аз съм привърженик на смъртното наказание“, подчерта полският премиер.

Той нарече премахването му „преждевременно изобретение“.

Някои депутати от опозицията отбелязаха, че подобни възгледи са характерни за авторитарните лидери.

Полша премахна смъртното наказание през 1997 г. в рамките на подготовката си да се присъедини към ЕС. През 2013 г. страната ратифицира протокол към Европейската конвенция за правата на човека, който напълно премахва смъртното наказание.