Европа

Премиерът на Полша пред Euronews: Ние сме мишена на ЕК през последните години

От Euronews България Euronews България

В специално интервю за Euronews полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува политиката, водена от ЕК по отношение на Унгария и Полша. Министър-председателят заяви, че страната му е своеобразна мишена на Комисията. Вижте какво още каза Моравецки и как коментира скандала, известен като Катаргейт.

Г-н премиер, благодаря ви, че сте тук с нас.

- Благодаря, че ме поканихте.

Първо искам да ви попитам за така наречения Катаргейт. Скандалът с предполагаемите подкупи на европейски длъжностни лица, включително на зам.-председателя Ева Кайли. Когато разбрахте бяхте ли шокиран и какво значи това за вас?

- Бях шокиран и се запознах с детайли по случая. Надявам се върховенството на закона да бъде върнато в ЕП. Дано и това скандално поведение бъде обяснено.

Докато европейските граждани стават свидетели на тази драма, все още след месеци дебати, ЕС още не може да реши енергийната криза. Енергийните министри тази седмица отново не успяха да се разберат. Можем ли да очакваме скорошен пробив?

- Не съм толкова сигурен, защото някои държави, които са изправени пред тази криза с цените на газа и петрола, действат егоистично. Те не виждат голямата картина, не осъзнават въздействието от цените на тези естествени ресурси и индиректното подпомагане на руската военна машина. Това трябва да стане възможно най-бързо. Полша винаги е била от онези по-крайни държави, които настояват за големи санкции. Ние смятаме, че колкото по-скоро се спре руската машина, толкова по-бързо ще се върне мирът.

Като говорим за цените на горивата. Как ще обясните на европейците, че техните лидери не могат да намерят решение за тези изключително високи цени?

- Точно така, няколко държави, сред които и Полша, притиснахме ЕК през месеците април, май и юни. Заедно с някои северни държави, Италия и Испания се опитахме да намерим средно положение. Знаем, че цената на горивата трябва да бъде средна стойност между нашите очаквания и тези на Германия и Нидерландия. Но мен ме притеснява начинът, по който те упорито блокират процедурите. Мисля, че още сме далеч от намирането на компромис.

Значи Германия и Нидерландия трябва да бъдат обвинени за тази задънена улица?

- Не обвинявам никого. Просто подчертавам, че солидарността в цяла Европа означава бързо да се намери общият знаменател, това не винаги значи най-малкият общ знаменател.

В риск ли е енергийната сигурност на континента тази зима, както и следващите няколко?

- Абсолютно. ЕС е икономически гигант и ние също можем да диктуваме, може би диктувам е силна дума. Можем да побутнем нашите партньори, и нямам предвид Русия, да имаме дългосрочни газови споразумения на съответните стойности. И те да не се влияят от спекулации, каквито имахме през август и септември.

Войната в Украйна изглежда няма скоро да приключи. Френският президент Еманюел Макрон предложи да се дадат някои гаранции на Русия. Това реалистична възможност ли е?

- Мисля, че фактът, че Русия е суперсила – слаба, но все още с ядрено оръжие и силна армия, не изисква даването на гаранции. Те имат гаранции в собствените си ръце. Единствената държава, която има нужда от гаранции що се касае до суверенитета си, е Украйна. Затова мисля, че подходящ начин да подкрепим Украйна е чрез доставка на оръжие и финансова помощ. Путин и Кремъл трябва да видят, че сме сериозни в подкрепата ни за Украйна. Не само тази зима, но и през идните години.

А сега към по-европейски въпрос. ЕС реши да блокира финансиране за Унгария, заради съмнения за корупция. Какво смятате вие?

- Първо аз съм шокиран от корупцията в ЕП. Процедурите в институциите трябва да бъдат ревизирани изцяло. Що се отнася до поведението спрямо Унгария, тяхното консервативно правителство е причината те да са под такъв натиск. Смятам, че голяма част от това поведение не е оправдано.

Имаше притеснения и за вашата държава, но не бяха взети такива мерки. Какво ще кажете на онези, които твърдят, че има двоен стандарт за Унгария и Полша.

- Само мога да подчертая, че и двете държави са третирани по несправедлив начин. Не бива да бъде така.

Чувствате ли се под прицела на ЕК?

- Ние сме мишена на ЕК през цялото време през последните няколко години. Те не са съгласни със съдебните реформи в бившите комунистически държави.

Мислите ли, че Брюксел смекчи тона към Полша след войната?

- Да го смекчи?? Не, изобщо не виждам такова нещо. Те брутално се месят, при това извън компетенциите им. Това не е заложено в договорите ни. Ние имаме ясна позиция в това отношение и затова съм изненадан от поведението им през последните години.

Г-н премиер, благодаря ви за това интервю.

- Благодаря.