Европа

Забраниха на обвинени в сексуално насилие да присъстват на „френските Оскари“

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Обвиняеми за сексуално насилие няма да могат да присъстват на церемонията по връчването на филмовите награди Сезар. Това обявиха от Академията за филмово изкуство на Франция, месец преди раздаването на статуетките. Наградите, известни като „френските Оскари“, са сред най-престижните призове в индустрията на Стария континент.

Решението означава, че на червения килим тази година няма да се появи актьорът Софиан Бенасер. 25-годишната звезда е номинирана за ролята си в лентата „Млади завинаги“. След като разбра, че влиза в надпреварата обаче, той беше обвинен за изнасилване, което Бенасер категорично отрича. За актьорът дори се застъпи бившата Първа дама Карла Бруни, която каза, че ограничението за тазгодишната церемония нарушава правилото за невинност до доказване на противното.

Темата за сексуалното насилие в киноиндустрията разбуни духовете във Франция през 2020 година, когато Роман Полански спечели наградата за най-добър режисьор, а същевременно се издирваше от американските власти за изнасилване на непълнолетна. От филмовата академия заявиха, че взимат решението като жест към всички жертви на сексуални посегателства. Тазгодишната церемония на наградите Сезар ще се проведе на 25 февруари в Париж.