Политика

Вторият мандат върви към неуспех, ГЕРБ и ДПС отново бойкотират

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Реализирането на втория мандат за съставяне на правителство изглежда под все по-голям въпрос буквално часове, след като беше връчен. 

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков прие мандата от президента Румен Радев и веднага след това покани на открита среща представителите на всички парламентарни сили. Идеята бе на нея да се потърси съгласие около програмната декларация на "Продължаваме промяната". Още на "Дондуков" №2 проф. Денков обяви, че ще предложи кабинет, само ако тя получи подкрепа в пленарната зала. 

На срещата обаче отново се отзоваха само "Демократична България", БСП и "Български възход". Както и при първия подобен формат преди Нова година, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бойкотираха и не се появиха. 

Без тяхната подкрепа четирите присъстващи формации имат 109 гласа - недостатъчни и за декларацията, и за хипотетичния кабинет.

Макар да се отзова на поканата, БСП също бе категорична - няма да подкрепи декларацията на ПП.

"България има нужда от редовно правителство и стабилност, но не можем да се стремим към правителство на всяка цена", каза Кристиан Вигенин. Той обясни, че макар да споделят голяма част от програмната декларация, има текстове, с които БСП не е съгласна, и затова няма как да подкрепи документа.

"Партии, които претендират да са системни, отказват да участват в подобна среща - това не е добро начало на 2023 година", каза по адрес на ДПС и ГЕРБ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него декларацията е "добра основа за формиране на добро управление".

От "Български възход" обявиха, че техен абсолютен приоритет е да има правителство. Но те също имали резерви към проекта за декларация, които щели допълнително да обяснят.

От своя страна акад. Денков обяви, че разговори за персонален състав на евентуалния кабинет не са водени с никого на този етап.