Euronews Сега

Борба за ключовите градове Северодонецк и Лисичанск в 99-тия ден от войната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 145253

Украйна е на ръба да загуби контрола над източния град Северодонецк, след като руските сили контролират 80% от територията му, съобщи губернатора на Луганска област. След като не успяха да превземат столицата Киев и бяха изтласкани от втория по големина град в Украйна Харков, руските сили съсредоточиха голяма част от огневата си мощ върху индустриалния център, който преди войната беше дом на 100 000 души.

 

Руските войски са установили контрол над центъра на Северодонецк. В града, който е стратегически важен както за Москва, така и за Киев, се водят ожесточени улични боеве. Най-малко 15 000 души все още са блокирани в града без електричество и течаща вода - в момента евакуацията е невъзможна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че всеки ден страната губи около 100 убити войници и още 500 ранени в източната част на страната.

 

Това не е война на фронтовата линия, това е война срещу цивилни, която води до разрушаване на цели градове и села. Разрушава животи.

Олег Григоров, началник на полицията в област Лисичанск

Жителите на града оцеляват благодарение на доставките на хуманитарна помощ.

 

Честно казано, никога не съм си представяла, че на 65-годишна възраст ще се озова в мазе. Като безделник. Това е истинският живот на един бездомник.

жена

Зеленски приветства намерението на САЩ да изпратят по-модерни ракетни системи на Украйна, тъй като голяма част от източния регион на страната страда от руски обстрел.


Москва обвини Вашингтон, че налива масло в огъня.

 

Това е директна провокация, целяща да въвлече Запада във военните действия.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

САЩ отхвърлиха опасенията, че снабдяването на Украйна с оръжие ще доведе до ескалация на конфликта. Те увериха, че новите системи няма да бъдат използвани за нападение срещу руска територия.

 

Русия атакува Украйна, а не обратното. Казано по-просто, най-добрият начин Русия да избегне ескалация е да спре агресията и войната, която е започнала. В правомощията ѝ е да направи това.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

С превземането на Северодонецк и Лисичанск, Русия ще подчини цялата Луганска област. И това е една от основните цели на военната кампания в Украйна.