Euronews Сега

ЕК в България: Готови сме за еврозоната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 142723

Само няколко законодателни мерки делят България от влизане в Еврозоната. Това заяви Цветан Кюланов - ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас.

 

Страната е готова да направи прехода, единствено е нужна политическа воля, допълни още той. От две години България е включена във валутния механизъм, който удостоверява стабилността на българската валута, обвързана с еврото. Припомняме, че преди страната да бъде приета в зоната трябва да покрива икономически показатели като нива на бюджетни дефицити, инфлация и дългосрочни лихвени проценти, както и общата готовност от приемане на европейската валута.

 

Този официален атестат, че българската валута е стабилна вече почти сме го постигнали. Наистина остават и някои законодателни мерки, които трябва да се приемат в рамките на тази година, за да можем в доклада следващата година да видим това, което видяхме това за Хърватска, че България е готова да приеме еврото. България има всичко необходимо, има подготовката, остава наистина волята, желанието да се направят тези последни стъпки, за да достигнем до еврозоната въможно най-бързо.

Цветан Кюланов - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България