Европа

Италия тества за Covid пристигащите: В Китай е бедствие, всички са болни

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Италия започна да прилага задължителните COVID тестове за всички пътници на авиокомпании, пристигащи от Китай. Първите тестове на летище Фиумичино в Рим бяха направени на пътници, пристигащи с полет от летище Ханджоу Сяошан в Източен Китай.

 

Ситуацията в Китай е ужасна, всички са болни. Всеки град, в който отидеш е бедствие в момента. Всички кашлят, възрастни и деца, всички. Така че в момента не е приятно положението в Китай, връщаме се назад.

Джузепе Сепе, пътник от Ханджоу, Китай

Според Алесио Д'Амато, здравен инспектор на област Лацио, от Китай пристигат заразени с коронавируса хора.

 

При този първи полет имаше пет положителни случая сред 49 пътници. Единият пътуваше за Флоренция, а другият – за Каляри. Тествахме всички положителни пътници с молекулярни тестове. Сега ще продължим със секвенирането, за да разберем с какъв вариант си имаме работа.

Алесио Д'Амато, здравен експерт за област Лацио

Повече от 50% от хората, прегледани при пристигане на летище Малпенса в Милано през последните дни, са дали положителен резултат за вируса.

В четвъртък министърът на здравеопазването на Италия, Орацио Скилачи, заяви пред Сената в Рим, че секвенирането показва, че вариантите, открити при пътниците, пристигащи от Китай, вече са били в обръщение в Европа. А това донякъде намалява опасенията, че нов вариант от Китай може да започне да вилнее в Европа.

В същото време Здравната агенция на Европейския съюз заяви, че според нея въвеждането на задължителни прегледи за Covid на пътуващите от Китай е "неоправдано", въпреки рязкото увеличаване на случаите там. Въпреки прилагането на задължителни тестове за Covid в САЩ и Италия на пристигащите от Китай, такива мерки не са необходими за ЕС като цяло“, се казва в изявление на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

От институцията не смятат, че рязкото увеличаване на случаите в Китай ще повлияе на епидемиологичната ситуация в ЕС предвид по-високия имунитет на населението в Общността, както и предварителната поява и последващата замяна на вариантите, които в момента циркулират в Китай.
Изключително важно е ЕС да действа единно и координирано по отношение на всички възможни мерки в областта на общественото здраве с оглед на ситуацията в Китай, заяви говорител на Еврокомисията.