Свят

Covid мерки: Еврокомисията призова за общ подход към пристигащите от Китай

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Спешна среща да бъде свикана за изработване на общи мерки срещу Covid за хората пристигащи от Китай. За това призова Еврокомисията. В същото време американското правителство наложи нови мерки за пътуващите от страната, заради нарастване на броя на заразените. От 8 януари ще отпаднат изискванията за карантина за пристигащите в Китай от чужбина. Пекин разхлаби строгите си мерки и разреши пътуването.

Европейската комисия призова за среща, на която да се обсъдят възможните мерки за "координиран подход" по отношение на пътуващите от Китай, след като Пекин обяви облекчаване на ограниченията за пътуване.

Въпреки това Брюксел изрази загриженост относно липсата на прозрачност от страна на Китай във връзка с неотдавнашното нарастване на броя на случаите.

САЩ станаха поредната страна, която наложи задължителни тестове за Covid на пристигащите от Китай. Това стана, след като Пекин обяви, че ще отвори границите си следващия месец. 

Опасенията са породени от "липсата на прозрачни данни", идващи от Пекин, заявиха американски служители.

В рамките на европейския блок Италия заяви, че ще започне да тества всички пристигащи от Китай и призова съседните членове на ЕС да направят същото.

По-строги мерки и изискване на отрицателен ковид тест вече въведоха и Япония, Малайзия, Тайван и Индия при пристигане на пътниците от Китай на фона на опасенията за нови варианти. Малайзия въведе допълнителни мерки за проследяване и наблюдение на пътуващите. След почти тригодишни ограничения Китай ще позволи на хората да пътуват по-лесно от 8 януари. В същото време страната е изправена пред рязко увеличение на случаите на ковид, което води до предпазливост сред някои държави. Въпреки това Пекин заяви, че правилата трябва да бъдат въведени на "научна" основа.

В международната общност нараства загрижеността относно продължаващите вълни на COVID-19 в Китай и липсата на прозрачни данни, включително данни за геномната последователност на вирусите, които се съобщават от Пекин, заявиха официалните лица. Някои болници и погребални домове в Китай са препълнени, защото вирусът се разпространява до голяма степен безконтролно в страната с население от 1,4 милиарда души.