Спорт

Почина Кралят на футбола Пеле

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Pele Ap Black Снимка: AP

На 82-годишна възраст почина един от най-великите футболисти за всички времена – Пеле. Бразилската легенда си отиде след дълга битка с онкологично заболяване – рак на дебелото черво. Освен това той имаше сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Пеле бе настанен в болница в Сао Пауло в края на ноември, но въпреки усилията на лекарите не успя да се пребори с болестта.

Едсон Аранчис до Нашименто, известен още като Пеле, е роден на 23 октомври 1940 г. Още на 15-годишна възраст заиграва за бразилския гранд Сантош, а само година по-късно е повикан и в националния отбор на Бразилия. Става световен шампион през 1958, 1962 и 1970 г., като е единственият футболист в историята с три титли от Мондиал.

Тъкмо след първото си участие на този форум през 1958 г. получава прякора „Краля“. Водещ реализатор за националния отбор на Бразилия със 77 гола (в 92 мача), като дели първото място с Неймар. Кариерата му е изпълнена с върхови постижения и рекорди. Той е 6-кратен шампион на Бразилия със Сантош, както и двукратен носител на Копа „Либертадорес“ и Междуконтиненталната купа на ФИФА.

Общо в кариерата си на клубно и международно ниво има 1363 двубоя и 1279 попадения. Личният му живот е противоречив. Пеле има три брака и седем деца. Между 1995 и 1998 г. е Министър на спорта в Бразилия. През 2000 г. дели първо място с Диего Марадона в класацията на ФИФА за „Най-добър футболист на ХХ век“.

Поклон пред паметта му!