Спорт

С мисъл за Пеле: Бразилия излиза срещу Южна Корея на Мондиала

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант

Днес ще се изиграят поредните два осминафинала от Световното първенство по футбол в Катар. От 17:00 часа българско време Япония излиза срещу Хърватия, а от 21:00 ч. предстои сблъсъкът между Бразилия и Южна Корея.

Петкратният световен шампион ще опита да продължи мисията си към към шеста световна титла. Вдъхновените азиатци, които успяха да се класират за елиминациите в последния момент, стоят на пътя на бразилците към четвъртфинала. Бразилия влиза в двубоя след загуба от Камерун, която сложи край на серия от 17 поредни мача без поражение. Във въпросната среща обаче селекционерът Тите успя да даде почивка на титулярите си. За срещата с Южна Корея в тима се завръща Неймар, но аут до края на първенството е Габриел Жезус.

Двубоят ще бъде белязан и от събитията около бразилската легенда Пеле, който продължава да е в болница. От щаба на петкратните шампиони обявиха, че ще мислят за 82-годишният бивш играч на тима, който е и трикратен световен шампион със "Селесао". Програмата за деня в Катар пък откриват Япония и Хърватия, които се срещат в 17 часа. Това ще бъде едва трети мач между тях, като досега и двата бяха на световни финали - през 1998 г. хърватите спечелиха с 1:0, а през 2006 г. срещата завърши 0:0. И двата им двубоя бяха в групите.

"Самураите" достигнаха до 1/8-финалите след две изненадващи победи срещу фаворитите в групата Германия и Испания и загуба от Коста Рика, което им осигури 1-вото място в група Е. Хърватия пък от своя страна остана на 2-рата позиция в група F след победа над Канада и две равенства срещу Белгия и Мароко, чийто състав сензационно окупира върха с 2 успеха и 1 равенство.

 

Рахийм Стърлинг напуснал лагера на тима заради обир в дома му в Лондон

Крилото на Англия Рахийм Стърлинг е напуснал лагера на отбора в Катар, след като домът му в Лондон е бил разбит от обирджии, докато семейството му е било вътре. Именно това е причината Стърлинг да пропусне вчерашния двубой на "Трите лъва" срещу Сенегал в осминафиналите на Световното първенство, като не е ясно дали той ще се завърне за големия сблъсък с Франция в четвъртфиналите. Според медиите на Острова инцидентът е станал в събота вечерта, като в дома на футболиста са били съпругата и трите му деца. Стърлинг е бил шокиран от новината и веднага е изразил желание да се прибере у дома.  След успеха над Сенегал с 3:0, селекционерът на Англия Гарет Саутгейт подкрепи играча, като заяви, че "понякога футболът не е най-важното нещо и семейството винаги е на първо място". Той добави, че щабът няма да притиска Стърлинг и ситуацията ще бъде по-ясна в следващите дни, когато ще се разбере дали крилото ще играе срещу Франция. Мачът между двата тима ще се играе в събота от 21:00 часа българско време.

 

За първи път сезонът в мъжкия тенис завършва с четирима българи в топ 300

Адриан Андреев записа ново рекордно класиране след достигането си до четвъртфиналите на “Чаланджър” турнира в испанския град Маспаломас с награден фонд 45730 евро. Спечелените там 16 точки осигуриха на втората ни ракета прогрес с четири места и той вече е 193-ти в световната ранглиста с актив от 296 точки. На четири места зад него е Димитър Кузманов, който има на сметката си 282 точки. Междувременно Александър Лазаров се завърна в топ 300 след трите победи на “Чаланджър”-а в Мая (Португалия) - две в квалификациите и една в основната схема. Благодарение на тях той направи скок от 15 позиции и вече е 288-и със 180 точки. Първата ракета на България Григор Димитров пък е на 28-о място. Така за първи път сезонът в мъжкия тенис ще завърши с четирима българи в топ 300. При играчите от челото няма промени, тъй като за тях сезонът приключи с Финалите на АТР. Испанецът Карлос Алкарас завършва годината на върха, следван от сънародника си Рафаел Надал и Каспер Рууд. Топ 5 допълват Стефанос Циципас и Новак Джокович, шести седми и осми са съответно Феликс Оже-Алиасим, Даниил Медведев и Андрей Рубльов, а топ 10 затварят Тейлър Фриц и Хуберт Хуркач.

 

Виктория Томова започва срещу квалификантка на тенис турнира от сериите WTA 125 в Анже

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова започва срещу квалификантка на турнира на твърда настилка в зала от сериите WТА 125 в Анже (Франция) с награден фонд 92742 евро Томова е поставена под номер 7 в основната схема. Тя има гарантирани 1008 евро и 1 точка за световната ранглиста, в която заема 90-ото място, а при успех софиянката ще заработи 1613 евро и 15 точки, а във втория кръг ще срещне победителката от двубоя между Маркета Вондроушова (Чехия) и Янина Викмайер (Белгия). 27-годишната българка достигна финал на турнир от същия ранг в края на септември в Будапеща, но след това нямаше много успех, като постигна само една победа в последните четири състезания, в които участва.

 

Вашингтон - ЛА Лейкърс 130:119: Антъни Дейвис с впечатляващ дабъл-дабъл от 55 точки и 17 борби

Отборът на Лос Анджелис Лейкърс продължи с добрите си изяви в последните седмици и победи Вашингтон Уизардс със 130:119 като гост в мач от редовния сезон на НБА на САЩ и Кнада. "Езерняците" бяха поведени за пореден път от Антъни Дейвис, който завърши с изключителните 55 точки и 17 борби за успеха. Дейвис, който в последните девет мача вкарва средно по 35,3 точки, реализира 22 стрелби от 30 опита, вкара всичките си 9 фаула и добави 3 чадъра, като неутрализира до голяма степен звездата на Уизардс Кристапс Порзингис. Това накара дори феновете на домакините да скандират "MVP" по адрес на центъра на Лейкърс. ЛеБрон Джеймс добави 29 пункта, 8 борби и 6 асистенции, а Лони Уокър се отчете с 20 точки при 70 процента стрелба за четвъртия пореден успех на Лейкърс далеч от дома. Отборът вече има осем победи и две загуби в последните си десет двубоя, след като започна сезона с баланс 2-10. За Вашингтон Порзингис завърши с 27 пунктаи 9 борби, а Кайл Кузма вкара 26 точки. Въпреки успеха Лейкърс продължава да е извън плейофните позиции в Западната конференция и заема 12-то място с актив 10-12, докато Вашингтон е 11-ти на Изток с баланс 11-13.



Далас - Минесота 5:6 след дузпи: Роопе Хинц вкара хеттрик, но единствен изпусна наказателен удар при загубата

Роопе Хинц реализира хеттрик за Далас Старс, но след това единствен пропусна при дузпите и тексасците загубиха домакинството си на Минесота Уайлд с 5:6. Финландският център изравни 2:11 минути преди края с третия си гол в мача, в който лидерът в Централната дивизия навакса изоставане от 1:5 и все пак записа точка в десети от последните си 11 срещи.  Хинц записа и асистенция, а Джо Павелски добави три асистенции, но това не беше достатъчно.  Кирил Капризов вкара в редовното време за Минесота, а след това и при дузпите за четвъртия пореден успех, който изкачи тима на третото място в Централната дивизия с 28 точки, на 5 пункта зад Далас. В следващия си мач в НХЛ "звездите" приемат Торонто Мейпъл Лийфс на 7 декември, докато "дивите" гостуват на Калгари Флеймс ден по-късно.