Свят

След 11 г. конфликт: Tристранна среща за Сирия се проведе в Москва

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Важна среща за бъдещето на Сирия се проведе в Русия в тристранен формат. В Москва се събраха на ключови разговори турският, сирийският и руският министър на отбраната. Това е първата среща на министерско равнище между съперниците Турция и Сирия от началото на сирийския конфликт преди 11 години.

Обсъдени са били начините за разрешаване на сирийската криза и проблема с бежанците, както и съвместните усилия за борба с екстремистките групировки на територията на Сирия.

 

Дойдохме тук в Москва с шефа на нашето разузнаване г-н Хакан Фидан. Проведохме среща с министрите на отбраната на Русия и Сирия и с ръководителите на разузнаването. На тази среща обсъдихме и преценихме какво може да се направи, за да се установят мир и спокойствие в Сирия и как събитията в региона да се развият благоприятно.

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че дискусиите са били съсредоточени върху това какво може да се направи за установяването на трайна стабилност в Сирия.

Русия отдавна настоява за помирение между Турция и сирийското правителство, което е близък съюзник на Москва – които стоят на противоположни страни в гражданската война в Сирия.

Турция подкрепя бунтовниците, които се опитват да свалят сирийския президент Башар Асад. От своя страна Дамаск осъди властта на Турция над участъци от територията в Северна Сирия, които бяха завзети при турските военни нахлувания, започнали от 2016 г. насам, за да прогонят кюрдските бойни групи от границата.

Разговорите в Москва последваха многократните предупреждения от страна на Турция за ново сухопътно нахлуване в Сирия след смъртоносния бомбен атентат в Истанбул миналия месец. Турските власти обвиниха за нападението забранената Кюрдска работническа партия, ПКК.