Свят

Германия поема ръководството на силите за повишена готовност на НАТО

От Euronews България Euronews България
Bulgaria Spain NATO Ukraine 22048540426785 Снимка: AP

От 1 януари Германия ще оглави съвместните оперативни сили на НАТО с повишена готовност, които са част от силите за бързо реагиране на алианса в състав от 11 500 души. Това съобщиха от пресслужбата на НАТО на официалния сайт на алианса.

"В неделя (1 януари 2023 г.) Германия ще поеме командването на военното подразделение на НАТО с повишена готовност и ще постави хилядите си войници в режим на готовност за разгръщане в рамките на няколко дни", се казва в изявлението.

Щабът на НАТО припомня, че силите с повишена готовност бяха създадени като част от силите за бързо реагиране на НАТО през 2014 г. в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и кризите в Близкия изток. Германия поема щафетата от Франция, която ръководеше силите през 2022 г. В отговор на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. НАТО "разгърна в Румъния отделни подразделения с висока степен на готовност на първата в историята на подразделението мисия за колективна отбрана.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску заяви, че този ход е сигнал за намерението на алианса да "защитава всеки сантиметър от територията си".

"Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение в решимостта на НАТО да защитава и отстоява всеки сантиметър от съюзническата територия. Водещата роля на Германия е силен израз на нейната ангажираност и възможности", заяви Лунджеску.

Съвместните оперативни сили на НАТО с повишена готовност се формират на ротационен принцип от части на страните от алианса, които са определени за тази цел за една година. През 2023 г. 37-а германска танково-гренадирска бригада ще формира ядрото на тези сили. Освен Германия, свои военни в състава на това формирование предоставят осем държави от алианса: Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.