Euronews Сега

11 години по-късно: Предизвикателствата пред Япония след аварията в АЕЦ „Фукушима“

От Euronews България Euronews България

11 години след аварията в АЕЦ „Фукушима“, Япония все още се опитва да се справи с предизвикателствата, свързани с водата. Тя се пречиства в специално съоръжение и от нея се отстраняват почти всички радиоактивни вещества, с изключение на трития. След това пречистената вода се съхранява в хиляди резервоари. Те обаче са достигнали максималния си капацитет. Затова през следващата година пречистената вода ще отиде в морето. Рибарите във Фукушима обаче се притесняват за репутацията на продуктите си.

 

Като рибар във Фкушима съм против изпускането на радиоактивни материали на работното ни място. Това, което ни притеснява, е негативната репутация, която се създава. Обясненията, които получаваме от правителството през последните 10 години, не са фалшиви, така че оценяваме усилията им. А ако можем да приемем, че и техните научни обяснения не са били неверни, ще положим усилия да продължим да ловуваме... като същевременно насърчаваме разбирането от страна на потребителите. Мисля, че така можем да намалим щетите върху репутацията.

Тейцу Чейрман, рибар

А властите твърдят, че дозата тритий не е опасна.

 

Тритият е радиоактивен елемент, който не е толкова опасен. Не съществуват различни видове тритий. Характеристиките на трития, който ще бъде освободен във Фукушима, са сходни с характеристиките на тези, които се отделят от атомните електроцентрали по света.

Жан-Кристоф Гариел, Институт за ядрена безопасност

През юни миналата година Великобритания отмени ограниченията за внос на продукти от региона. Правителството е доволно. След години усилия, това показва, че доверието е подновено.

 

Досега сме организирали около 700 срещи със заинтересованите страни, включително с представители на рибната промишленост. Разработихме конкретни проекти за борба с лошата репутация.

Юки Танабе, Служба за реакция при ядрени аварии

Япония е предприела всички необходими предпазни мерки относно изхвърлянето на пречистена вода и е поискала от Международната агенция за атомна енергия да наблюдава операциите. Първите изливания трябва да се извършат през следващата година. А страната прави всичко възможно тази операция да бъде успешна и да защити жителите и околната среда. Нова стъпка във възстановяването на един регион, който вярва в бъдещето си.

 

Лоранс Александрович, Euronews, Фукушима